„Gastronomik poznaje smaki Podlasia - kuchnia żydowska” |
|
|
Wpisany przez Administrator
|
Poniedziałek, 19 Czerwiec 2017 08:38 |
Kontynuując ideę odkrywania smaków Podlasia uczniowie ZSG wraz z nauczycielami wybrali się do Tykocina. Miejscowości słynnej z malowniczej architektury oraz kuchni żydowskiej. Obecnie w Tykocinie nie mieszka już społeczność żydowska ale tradycje kulturowe, religijne, przetrwały dzięki pracy Muzeum Podlaskiego oraz właścicieli lokalnych zakładów gastronomicznych.
Pasja i doświadczenie to motto Państwa Elżbiety oraz Marka Śiwętorzewskich, którzy od 20 lat prowadzą w Tykocinie restaurację „Tejsza”, której główne menu to potrawy kuchni żydowskiej. To właśnie w tej niezwykle klimatycznej restauracji mieliśmy przyjemność poznać smaki, sposób sporządzania potraw żydowskich, a także posłuchać opowieści o tradycjach kulinarnych, które są nierozerwalne z kulturą i religią wyznawców judaizmu.
Podczas warsztatów uczniowie pod czujnym okiem prowadzącej przygotowali: - Żydowski kawior – potrawę sporządzoną z gotowanych wątróbek drobionych z dodatkiem cebuli oraz jaj, podaną na macy z kiszonym ogórkiem. - Kreplach – pierogi z nadzieniem wołowym. Po wspólnym gotowaniu, przyszedł czas na degustację wykonanych potraw. Dopełnieniem wiedzy zdobytej podczas warsztatów była lekcja muzealna na temat świat żydowskich i związanych z nimi tradycji kulinarnych. Podsumowaniem naszego wyjazdu jest myśl, która mówi, iż każdy z nas powinien znać swoją „małą Ojczyznę”. Dzięki wycieczce uczniowie ZSG poznali fragment historii regionu, w którym mieszkają.
Katarzyna Piontkowska Anna Samborska
|
Zmieniony: Poniedziałek, 19 Czerwiec 2017 09:10 |