Zapraszamy do udziału w konkursie, dwuosobowe osobowe zespoły uczniów. Przedmiotem konkursu jest opracowanie, wykonanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej ilustrującej hasło wiodące konkursu. Rozwiązanie testu z tematu konkursu i udzielenie odpowiedzi ustnej przez jednego z uczestników na 2 wylosowane pytania. Więcej w regulaminie....
Regulamin konkursu z chemii pod hasłem ,, Chemia w żywności” - Do udziału w konkursie zapraszamy zainteresowane 2 osobowe zespoły uczniów .
- Celem konkursu jest:
- propagowanie wiedzy o żywności i żywieniu człowieka,
- pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia,
- podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności chemicznych uczniów,
- stwarzanie uczniom możliwości osiągnięcia sukcesu.
- Przedmiotem konkursu jest
- opracowanie , wykonanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej ilustrującej hasło wiodące konkursu,
- rozwiązanie testu z tematu konkursu,
- udzielenie odpowiedzi ustnej przez jednego z uczestników na 2 wylosowane pytania.
- Kryteria oceny :
a)przy ocenie prezentacji brane będą pod uwagę: -rozwinięcie (wyczerpanie tematu) - poprawną argumentację, - wizualną stronę prezentacji, - formę wypowiedzi, - pomysłowość, oryginalność. Czas przeznaczony na wypowiedź wynosi max 10minut. Za ten etap konkursu można uzyskać maksymalnie 10pkt. b)zadanie grupowe obejmuje 20 pytań w formie testu, za prawidłową odpowiedź na pytanie można uzyskać 1 punkt ( zespół może maksymalnie uzyskać 20 punktów). Czas przeznaczony na udzielenie odpowiedzi 30minut. - c) odpowiedź ustna zespołu na 2 pytania, za każde można uzyskać 2 punkty, łącznie – 4punkty.
- d) końcowa klasyfikacja obejmuje sumę uzyskanych punktów ze wszystkich etapów konkursu (maksymalna ilość punktów możliwych do uzyskania- 34pkt).
- Tematyka konkursu obejmuje następujące zagadnienia:
- Budowa, występowanie, właściwości chemiczne składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, witaminy)
- Przemiany składników odżywczych w czasie przechowywania i przetwarzania.
- Dodatki do żywności – rola różnych substancji w tworzeniu cech sensorycznych produktów żywnościowych.
- Konkurs obejmuje wiedzę i umiejętności z chemii dotyczące tematyki określone podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkól ponadgimnazjalnych w oparciu o podręcznik do nauki chemii .
- Organizatorami konkursu są nauczyciele chemii, do których składamy prezentacje na pendrive do 12.2017r
- Wszyscy uczestnicy otrzymują dyplomy i oceny z chemii, laureaci dodatkowo – nagrody książkowe.
- Wszelkich dodatkowych informacji udziela Irena Charytoniuk nauczyciel chemii.
|