KREW jest w naszym wysoko cywilizowanym świecie, niestety, nie do zastąpienia. Może ją tylko oddać człowiek człowiekowi. Statystyki dowodzą, że większa część Polaków potrzebuje podania krwi lub jej składników przynajmniej jeden raz w życiu. Jeśli nie my sami, to być może nasz przyjaciel, rodzic, czy krewny… Zapraszamy wszystkie osoby zdrowe w wieku 18 – 65 lat do wzięcia udziału w X edycji akcji GASTRONOMIK ODDAJE KREW, która odbędzie się w naszej szkole już 5 kwietnia (piątek) w szkolnej świetlicy, w godzinach 8 – 13.
Zainteresowane osoby prosimy o osobisty kontakt z organizatorem, panią Edytą Turel, nauczycielem wychowania do życia w rodzinie i biologii. Zapisy trwają do 4 kwietnia. Każda osoba, która planuje oddać krew, powinna znać główne zasady zakwalifikowania się do grona krwiodawców oraz być poinformowana o podstawowych przeciwwskazaniach. KRWI NIE MOGĄ ODDAWAĆ OSOBY: - które nie ukończyły 18 lat - które ważą mniej niż: kobiety 52 kg (w ubraniu), mężczyźni 62 kg (w ubraniu) - które w ciągu ostatnich 6 miesięcy miały wykonany zabieg: tatuaż, przekucie jakiejkolwiek części ciała, zabieg chirurgiczny - kobiety w trakcie miesiączki i trzy dni po jej zakończeniu - z nadciśnieniem tętniczym - chorujące na choroby układu krążenia, oddechowego (np. astma), dokrewnego (np. choroby tarczycy), pokarmowego, moczowego, nerwowego, choroby skóry (np. łuszczyca) - chorujące na ostre choroby zakaźne lub chorowały na żółtaczkę WAŻNE!!! - krew oddajemy po lekkim posiłku (nie na czczo) - na akcję zabieramy dowód osobisty - jeśli oddawałeś już krew, pamiętaj, że od ostatniej donacji muszą upłynąć 3 miesiące - kobiety, 2 miesiące - mężczyźni
|