W kwietniu 2019 roku nauczyciele z naszej szkoły wzięli udział w kursie gastronomicznym pt. "Kuchnia nowoczesna", który odbył się w ATUTACH STUDIUM KULINARNYM w Białymstoku przy ulicy Piotrkowskiej. Warsztaty kulinarne dotyczyły: ryb oraz owoców morzaSwoją wiedzą i umiejętnościami praktycznymi na ten temat dzielił się z nami nasz absolwent Bartek Łukaszewicz, obecnie szef kuchni w Tawernie Fisza w Augustowie.
FOTOGALERIA ATUTY
Bartek Łukaszewicz na chwilę przed warsztatami
Stanowiska do pracy przygotowane
Produkty również
Dzisiejsze menu to..
Owoce morza
Pracownicy Atutów. Michał i Monika
Czas zabrać się za gotowanie
Atutowy, integracyjny stół czeka na potrawy z owoców morza
Makaron smażony z kalmarami z woka Przygotowujemy kalmary
Bartek Łukaszewicz ze swoim nauczycielem technologii gastronomicznej z Panem Markiem Żukiem
Sałatka cezar z grillowaną ośmiornicą z papryką wędzoną
Przegrzebki z palonym masłem i kalafiorem
Krewetki w cieście piwnym z majonezem wasabi
Mule w białym winie i sosie pomidorowo paprykowym z ziołami
Krewetki w cydrze z chorizo i rukolą
Dziękujemy Bartkowi za dzisiejsze menu
wołowina, trudne mięsa i podrobyPan Kuba Steuermark, kucharz występujący często w telewizji śniadaniowej, zachęcał nas do polubienia podrobów, które w jego wykonaniu były bardzo smaczne. Zieloną herbatą rozpoczynamy warsztaty kulinarne z Panem Kubą Steuermarkiem
Wołowina w roli głównej
Boeuf Stroganoff, stek i inne przysmaki
Wołowina Tataki na sałatce z ogórka
Stek z sosem pieprzowym na koniaku z grillowanymi grzybami, pomidorami i krążkami cebuli oraz pieczonymi bat
Klasyczne carpaccio z oliwą i parmezanem
Sałatka z Breasolą, burakiem, rukolą i serem pecorino z balsamico
Ktoś musi posprzątać
Trudne mięsa i podroby - Gnocchi z wątróbką króliczą, masłem i szałwią
Krokiety z kaszanki
Ozory cielęce z sosem kaparowym
Ozór cielęcy jeszcze niewyparzony
Pachnący wywar z ozorami i sercami
topinambur
chipsy z topinamburu
Porchetta z pęczakiem i rukolą
Stek z serca wołowego z czekoladowym sosem cayenne Mięsień z serca wołowego
Wędzone serca gęsie z chrzanem pigwowym
O obu kucharzach prowadzących nasze warsztaty możecie poczytać na stronie internetowej ATUTÓW http://atuty.co/front-page/#prowadzacy. Znajdziecie tam również krótkie notki biograficzne innych kucharzy goszczących w białostockim studium kulinarnym. Może któryś z nich posłuży Wam za inspirację dla Waszej przyszłej kariery?:) Opracowała: Ewa Olendzka zdjęcia: Michał Szymański Ewa Olendzka
|