Składniki odżywcze, których nasz organizm potrzebuje: Energetyczne:
węglowodany – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Nazywane inaczej cukrowcami, cukrami bądź sacharydami. Dzielą się na przyswajalne i nieprzyswajalne. W organizmie człowieka pełnią rolę składników energetycznych (pokrywają ok 50-65% zapotrzebowania na energię). Ich wartość energetyczna to 4kcal/g.
Czy wiesz, że zapotrzebowanie dzienne mózgu wynosi ok. 150g glukozy. Jeżeli dostarczysz mniej to twoja koncentracja i zdolność do logicznego myślenia, nauki drastycznie spada.
Gdzie je znajdziesz?
tłuszcze - różnorodne związki chemiczne, które łączy wspólna cecha nierozpuszczalność w wodzie. Grupa produktów spożywczych (tłuszcze jadalne) o konsystencji stałej lub płynnej do której zaliczamy: masło, smalec, oleje, margaryny. W organizmie są one źródłem energii podobnie jak węglowodany, ale są prawie dwukrotnie bardziej kaloryczne ponieważ ich 1 gram zawiera aż 9 kcal. Tłuszcz jest magazynowany w tkance tłuszczowej w komórkach zwanych adypocytami, których ostateczna liczba ustalana jest juz w wieku dziecięcym. Gdy organizm potrzebuje energii, kwasy tłuszczowe są uwalniane z triglicerydów tkanki tłuszczowej i transportowane do poszczególnych tkanek, gdzie ulegają spaleniu.
Gdzie je znajdziesz? Oczywiście olej roślinny, masło, margaryna, smalec itp Budulcowe: białka - to związki organiczne, w skład których wchodzą węgiel, tlen, wodór oraz azot, a również siarka. Są to wielocząsteczkowe związki zbudowane z co najmniej 100 mniejszych jednostek, nazywanych aminokwasami. Białka w naszym organizmie mają funkcje: a) budulcową; budują kości, zęby, ścięgna, naczynia krwionośne itp. b) funkcjonalną; odporność organizmu, przemiana materii, reakcje na stres oraz trawienie. c) energetyczną; dostarczają energii z 1g- 4kcal. Skutki niedoboru: zaburzenia rozwoju organizmu, spadek masy ciała, zaburzenia trawienia. Skutki nadmiernego spożycia białka: odwodnienie kości, choroby serca oraz biegunka.
Źródła: należy łączyć a) produkty mleczne ze zbożowymi, np. naleśniki z serem b) produkty ziemniaczane z mięsem, np. pyzy z mięsem c) produkty zbożowe z mięsem, np. spaghetti z mięsem d) suche strączkowe z mięsem, np. fasolka po bretońsku. Gdzie je znajdziesz? W mięsie, rybach, mleku i jego produktach. Woda buduje ludzki organizm (ok.70%), reguluje temperaturę ciała, smaruje stawy i nawilża narządy, reguluje procesy trawienia, oczyszcza organizm oraz transportuje tlen i składniki odżywcze. Chyba wiecie gdzie ją znaleźć ?
|