Obecne czasy i tempo życia w jakim żyjemy, zepchnęły zdrowe odżywianie na dalszy plan. Coraz częściej sięgamy po łatwo dostępne, a zarazem tłuste i niezdrowe produkty Fast-food, napoje gazowane i kofeinowe. Dobrym rozwiązaniem jest dieta lekkostrawna, zalecana dla osób po przebytej chorobie, operacji, jak też i dla zdrowych osób z uciążliwymi kłopotami trawiennymi. Ponadto dieta lekkostrawna pomaga nam w utrzymaniu smukłej i szczupłej sylwetki, a co najważniejsze możemy ją stosować jak długo tylko chcemy:)
- W lekkostrawnej diecie posiłki należy jeść pięć, sześć razy dziennie, w regularnych odstępach czasu. Dania nie powinny być zbyt obfite, żeby zbyt długo nie zalegały w żołądku.
- Należy jeść powoli, a każdy kęs powinno się staranie pogryź, by ułatwić dostęp soków trawiennych. Kolację należy przygotowywać nie później niż dwie godziny przez snem.
- Posiłki będą miały lekkostrawną formę jeśli będą gotowane na wodzie lub na parze. Warto gotować w specjalistycznych garnkach, patelniach lub szybkowarach. Dodatkowo można stosować zioła, a dokładnie napary np. z rumianku, koperku i kminku (które redukują ból związany z nagromadzeniem się gazów) lub miętę (która pobudza wydzielanie soków trawiennych). Zioła pozwalają również ograniczyć spożycie soli, natomiast nie powinny ich jeść osoby z wrzodami żołądka.
- Mięso i ryby najlepiej piec zawinięte w folii, dzięki czemu nasze produkty zachowają wszystkie wartości odżywcze. Należy ograniczyć ostre przyprawy, które drażnią ściany narządów układu pokarmowego, a to przyczynia się do powstawania nadkwasoty.
- Zaleca się zjadać posiłki tuż po przygotowaniu, te podgrzewane nie są już takie zdrowe.
W lekkostrawnej diecie zaleca się jeść:
- mąka pszenna i ziemniaczana,
- ryż, kasza manna i kukurydziana,
- makaron nitki oraz kluski lane,
- jasne i czerstwe pieczywo pszenne,
- sucharki i biszkopty,
- kefir i jogurt,
- chude mleko,
- słodka śmietana,
- twaróg, sery homogenizowane,
- surowe masło,
- olej sojowy i słonecznikowy,
- oliwa z oliwek,
- jaja na miękko,
- łagodne sosy,
- gotowane warzywa,
- pieczone lub utarte jabłka,
- soki owocowe i warzywne bez konserwantów,
- cukier i miód,
- galaretki i kisiele,
- zupy ugotowane na warzywach i chudym mięsie,
- chude mięso i wędliny,
- łagodne przyprawy,
- słaba herbata i bawarka,
- herbatki ziołowe
W lekkostrawnej diecie należy unikać:
- pełnoziarnistego pieczywa, grubych kasz;
- tłustego mleka, tłustych twarogów, serów pleśniowych;
- jajek na twardo i sadzonych;
- napojów gazowanych, mocnej kawy, alkoholu;
- wieprzowiny, wołowiny, pasztetów;
- tłustych, wędzonych lub smażonych ryb;
- kapusty, kalafiora, brukselki;
- grochu, fasoli, bobu, soi, soczewicy;
- grzybów, cebuli, czosnku;
- owoców cytrusowych, gruszek, śliwek i czereśni;
- ciastek z kremem;
Gdy już zdecydujemy się przejść na dietę lekkostrawną ,możemy bez wahania posłużyć się poniższym jadłospisem. Dieta lekkostrawna - Śniadanie:
- bułka pszenna czerstwa z łyżeczką masła
- jajko na miękko
- miseczka musu z jabłka
- kawa zbożowa
Dieta lekkostrawna - II śniadanie: - 2–3wafle ryżowe
- szklanka soku marchewkowego
Dieta lekkostrawna - Obiad: - zupa jarzynowa przecierana
- ziemniaki purée
- 2 pulpety z mięsa drobiowego
- gotowana marchewka, szklanka jabłkowego
Dieta lekkostrawna - Podwieczorek: - szklanka kompotu z jabłek
- 2–3 herbatniki
Dieta lekkostrawna - Kolacja: - ryż gotowany na mleku z przetartymi jabłkami
Opracowała: Karolina Małyszko
|